Planning en organisatie; de sleutel tot succes

Ik val maar meteen met de deur in huis, zonder planning en structuur zou het nu echt een rommeltje zijn. Mijn werkzaamheden in het Radboudumc lopen nog tot 1 juni en de klussen voor mijn eigen bedrijf draaien ook op volle toeren. Het is allemaal best veel, want naast het werk heb ik natuurlijk ook nog een gezinsleven met een man en kinderen die ook best wel een keer wat aandacht willen. Of familie en vrienden die het ook wel weer leuk vinden om iets van me te horen.

Toch mag ik best trots zijn op mezelf. Mijn werk heb ik nog iedere keer voor de deadlines af en ook privé gaat het goed. Ik weet ook waar ik naartoe werk. Ik weet dat dit niet oneindig lang doorgaat. En dat is precies waar ik deze maand over schrijf. Want als je weet wat er te doen is, behoud je ook de rust. 

Structuur en overzicht

Ik ben zelf een ontzettende fan van structuur. Ik hou van het op orde brengen van zaken en structuur. Dit doe ik immers ook in mijn werk. Nu vind ik dat dit een uitgangspunt moet zijn en geen doel op zich. Een beetje flexibiliteit is ook fijn, voor zowel mijzelf als de mensen om mij heen. Toch kan het dan weleens voorkomen dat door een ongeplande taak of gebeurtenis het overzicht even weg is of de planning die ik van tevoren heb gemaakt in het water dreigt te vallen. Dit zorgt voor stress en dat is, als je dat veel ervaart, niet fijn. Toch kun je deze momenten prima opvangen als je in de basis alles op orde hebt. 

Rust, reinheid en regelmaat

Je kunt nu denken, ja dat klinkt allemaal heel leuk, maar ik ben totaal niet goed in plannen en de structuur is ver te zoeken. Toch ben ik ervan overtuigd dat iedereen dit kan leren. Je moet alleen weten HOE je dit moet aanpakken.

Hiervoor zijn eigenlijk 3 termen de sleutel tot succes: Rust, reinheid en regelmaat. Als je deze woorden ziet, denk je waarschijnlijk direct aan je ouders en/of grootouders. Niet gek, want in die tijd waren rust, reinheid en regelmaat de drie belangrijkste punten bij het opvoeden van kinderen. Maar ook buiten de opvoeding kun je deze termen heel goed toepassen:

  • Rust: Zorg voor voldoende rustmomenten zodat je, als je iets moet doen, je dit met volle aandacht kunt doen.
  • Reinheid: Zorg ervoor dat je in de basis voor alles een vaste plaats hebt. Denk aan je administratie, inkomende post, het speelgoed van de kinderen, je sportbenodigdheden en ga zo maar door. Als alles een vast plaats heeft hoef je, als je het wilt gebruiken niet te zoeken en na gebruik niet na te denken over een logische plaats om het weer op te ruimen. Dit scheelt tijd.
  • Regelmaat: Zorg ervoor dat taken routine worden en dat je hier een vaste dag/tijd voor kiest. Zo ontstaat er regelmaat en hoef je niet na te denken wanneer je bijvoorbeeld de boodschappen doet, de administratie bijwerkt of de was wegwerkt.

En dan…

Als je dan eenmaal de rustmomenten voor jezelf hebt gepland, voor alles een vaste plaats hebt gevonden en terugkerende taken routine zijn geworden dan komt de volgende stap; incidentele taken plannen. Want nee, niet van alles kun je een routine maken en een beetje flexibiliteit is ook belangrijk. Bij alles wat er binnenkomt, of het nu via de app, mail, persoonlijk of telefoon is, denk je na, kan ik dit direct doen? Als het antwoord ja is dan doe je dit ook direct en stel je het niet uit. Kun je het niet meteen afhandelen dan plan je het in. Dit klinkt overdreven, maar dit werkt echt. Maak van iedere openstaande actie een taak zodat je er, tot de taak aan de beurt is, niet meer over na hoeft te denken. Dit geeft rust. Nu is het in het begin lastig inschatten wanneer je precies tijd hebt over een aantal dagen/weken voor een bepaalde taak. Mijn tip: denk hier niet te lang over na en plan het in ieder geval in de week in wanneer je de taak afgerond wilt hebben. De vrijdag voorafgaand aan de week neem je de taken van de week erop door en maak je een realistische planning.
Mijn laatste tip: doe het alleen als het kan, is er geen tijd dan kan het dus niet. Want hoe graag we ook zouden willen, de dag langer maken dan 24 uur is door niemand mogelijk.

Pas je bovenstaande toe in zowel je privé- als werksituatie dan ga je echt meer rust ervaren. Dat beloof ik je! En denk je nu na het lezen van dit stuk, ja dit wil ik ook wel, maar nee; ik heb nog steeds geen idee hoe k dit aanpak. Ik help je graag! Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ik denk graag met je mee!

Kijk je ernaar uit om jouw omzet te verhogen en de werkdruk te verlagen?

Ik plan graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek met je in om de mogelijkheden te bespreken.